Satrancın faydaları

Satrancın Yararları

- Kötü alışkanlıklar edinilmesine engel olur.

- Planlı hareket etmenin önemini ve gerekliliğini kavratır.

-Süratli, doğru  ve çabuk düşünebilmeye yardımcı olur, olaylara doğru yorumlarla  yaklaşabilme yeteneklerini geliştirir.

- Kişiliği ve karekteri olumlu yönde etkiler ve geliştirir.

-"Kendine güven" duygusu aşılar ve bunu geliştirir.

- Kendi güç ve yeteneklerini daha iyi tanıyarak,  bireysel güç ve yetenekleri açığa çıkarmaya ve bireysel doğru kararlar alabilmeye yardımcı olur.

- Dikkatini tek konu üzerinde yoğunlaştırabilme alışkanlığı kazandırır.

-Diğer ders konularının daha iyi anlaşılıp kavramasına  yardımcı olur. Bilimselliği ön plana alarak araştırmalar yapmaya yönlendirir.

- Konulara karşı şüpheci yaklaşımı benimsetir, onları ezberci zihniyetten arındırır.

- Kişileri düşünen, araştıran, yargılayan varlıklar haline getirir ve  yaratıcılıklarında özgür bırakan bir ortam hazırlar.

- Başarıya ancak ve ancak sistemli ve disiplinli bir çalışmayla varılabileceğini gösterir.

- Mücadeleci bir ruh yapısına sahip olmanın gerekliliğini benimsetir.

- Başarısızlıklar karşısında yılmamayı, başarı için daha da çok çalışmanın gerekli olduğunu öğretir.

- Başarılardan büyük hazlar duyarak daha da başarılı olmaya yönlendirir.

Yepyeni hedefler göstererek bu yeni hedefler doğrultusunda motivasyon sağlar.

- Kişilerin olumsuz bir yönünü, eksikliğini, veya bir davranış bozukluğunu hızlıca ortaya çıkarır.

- Kurallara uymayı, dostça oynamayı, kaybetmeyi kabullenmeyi, kazananı kutlamayı öğretir.

- Yakın dostluklar kurup daha çok sosyalleşmeye ve sosyal yaşamının zenginleşmesine yardımcı olur.

- Satrancın yararlarını gösteren bütün bu maddeler, Milli Eğitimin de temel amaçlarındandır, Türk Milli  Eğitimi'nin  öğrenciler tarafından kazanılmasını istediği temel davranışlardır. Bu kadar pozitif etkisi olan bir araç kesinlikle bir ´EĞİTİM ARACI´dır. Yeryüzünde başka hiçbir araç, bu kadar olumlu davranışların hepsini birden bireylere kazandıramaz!

Öyleyse, çocuklarımızın olabildiğince küçük yaştan başlayarak ´Kişilik gelişiminde satrancın pozitif etkilerinden yararlanma' amaçlanmalı, çocuklarımızın olumlu davranışlar sergilemelerini sağlamaya çalışmalı  bu amaç  bir  ´görev´ olarak benimsenmelidir.

Yayın: 29.12.2018 - Güncelleme: 30.09.2022 12:04 - Görüntülenme: 183